
MINISTAR BALAVAC SUDJELUJE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI ,,ZENICA WASTE FORUM”
12 Juna, 2025
MINISTAR BALAVAC NA RADNOM SASTANKU U ČAPLJINI: ODRŽIVO UPRAVLJANJE OTPADOM KAO PREDUVJET TURISTIČKOG I OKOLIŠNOG RAZVOJA
28 Juna, 2025Današnjim danom ponovno je uspostavljena sezonska međunarodna željeznička linija na relaciji Sarajevo–Ploče–Sarajevo, koja će tijekom ljetnih mjeseci povezivati unutrašnjost Bosne i Hercegovine s jadranskom obalom. U znak podrške razvoju turizma i jačanju željezničkog prometa kao okolišno prihvatljivog načina putovanja, prvim ovosezonskim putnicima u Konjicu se pridružio ministar Emil Balavac sa suradnicima.
Ministar Balavac istaknuo je kako je Hercegovačko-neretvanska županija riznica prirodnih ljepota, kulturne baštine i autentičnih doživljaja, te da je vožnja vlakom kroz kanjon rijeke Neretve – od Konjica do Čapljine – sama po sebi turistička atrakcija. Izrazio je uvjerenje da će ova sezonska linija imati važnu ulogu u promociji i razvoju održivog turizma u regiji.

– Turizam u HNŽ-u mora biti oslonjen na lokalne vrijednosti, ali i biti dio šire strategije razvoja Federacije BiH kao otvorene i gostoljubive destinacije – izjavio je ministar Balavac, koji je tijekom putovanja do Čapljine razgovarao i s federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder te predsjednikom Uprave Željeznica Federacije BiH, Mirzom Hadžibegićem.
Za putnike je današnje putovanje bilo više od obične vožnje. Zahvaljujući Turističkoj zajednici HNŽ-a, atmosfera u vlaku bila je obogaćena glazbenom izvedbom Ervina Husagića te degustacijom autohtonih hercegovačkih slastica koje su nudile članice KUD-a Bijelo Polje, pretvarajući ovo putovanje u istinski turistički doživljaj.
Sezonski vlak prometovat će petkom, subotom i nedjeljom, od 27. lipnja do 31. kolovoza 2025., nudeći atraktivnu i pristupačnu poveznicu između Sarajeva, Hercegovine i jadranske obale.
Ministarstvo poziva domaće i strane turiste da iskoriste ovu liniju, dožive ljepotu putovanja kroz Hercegovačko-neretvansku županiju i otkriju sve što ona nudi – od prirode i povijesti do gastronomije i autentičnog gostoprimstva.
