
DODIJELJENA INTERVENTNA SREDSTVA JAVNIM KOMULANIM PREDUZEĆIMA S PODRUČJA POGOĐENIH POPLAVAMA
28 Januara, 2025
ZAJEDIČKIM RADOM DO ČISTIJEG OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA
3 Februara, 2025Podizanje kvaliteta i konkurentnosti turističkog proizvoda HNŽ jedan je od prioritetnih ciljeva zacrtanih u Strategiji razvoja HNŽ do 2027. godine. Među mjerama kojima se ovaj prioritetni cilj operacionalizira značajno mjesto zauzima povezivanje turizma i poljoprivrede kroz stavljanje poljoprivrednih gospodarstava u funkciju razvoja turističke ponude.
Kako bi poljoprivredna gospodarstva upisana u Registra poljoprivrednih gospodarstava mogla kao dopunsku djelatnost pružati usluge smještaja, prehrane i aktivnog odmora na turističkom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Ministarstvo je potkraj 2024. godine donijelo Pravilnik o pružanju ugostiteljskih usluga na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu („Narodne novine HNŽ“, broj 21/24) kojim su detaljno propisani opći i minimalni tehnički uvjeti za vrste objekata (vinotočje, kušaonica, izletište, soba, apartman, ruralna kuća za odmor, kamp ili kamp odmorište) na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kao i način razvrstavanja i kategorizacije objekata.
Županijskim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine HNŽ“, broj 12/17) uz mogućnost pružanja usluga na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu dozvoljeno je i pružanje usluga na plutajućim i plovnim objektima. Donesenim Pravilnikom o pružanju ugostiteljskih usluga na plovnom i plutajućem objektu i drugim pokretnim objektima („Narodne novine HNŽ“, broj 21/24) propisani su minimalno tehnički uvjeti koje trebaju ispunjavati plovni, plutajući i drugi pokretni objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge, način utvrđivanja tih uvjeta te vrste i način pružanja ugostiteljskih usluga u tim objektima.
Sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti doneseni su i pravilnici o obliku, sadržaju i načinu vođenja propisanih registara kao javnih knjiga koje sadrže podatke i isprave o subjektima upisa. Doneseni su Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja registra o obavljanju ugostiteljskih usluga u kućanstvu, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, na plovnom plutajućem i drugom pokretnom objektu; Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja registra o razvrstavanju i kategorizaciji smještajnih objekata iz skupine „Hoteli“ i „Kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj“ koji se obilježavaju sa dvije i tri zvjezdice i iz skupine „Restorani“ koji se obilježavaju srebrenom i brončanom kuharskom kapom; Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja registra o izdanim odobrenjima za rad za ugostiteljske objekte za smještaj i Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja registra o izdanim rješenjima kojima se odobrava osnivanje ugostiteljskog objekta koji se ne kategorizira.
Donošenjem predmetnih pravilnika zaokružen je proces pravnog normiranja u oblasti pružanja ugostiteljskih usluga, a posebno značajno je precizno propisivanje obveze vođenja registara pri mjerodavnim tijelima (općine/gradovi) i njihovo objedinjavanje u jedinstvenu bazu podataka koja će se voditi pri Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša. Novostvorena baza podataka bit će redovito ažurirana i javno dostupna, a prikupljeni podaci će biti korišteni za razvojno planiranje i ulaganje u turističku infrastrukturu.
Pravilnici su objavljeni u „Narodnim novinama HNŽ“, a mogu se pogledati u glavnom izborniku, u rubrici Propisi i dokumenti.